zondag 23 oktober 2011

systeem D

"Hoe verplaats je een gewicht zonder het aan te raken ?"
Dit vroeg Begga ons in het begin van het jaar . We moesten in groepen werken om in 3weken een volledig systeem te bouwen om een willekeurig gewicht te verplaatsen . De resultaten zijn allemaal heel verschillend en zeer creatief,allemaal op hun eigen manier.
Ze waren interessant qua structuur en materiaal. Het ging van goed,fantastisch... naar boem explosief. Het project was goed geslaagd.

De groepen geven hun meningen :

-Diana &Nina : '' Voor het eerste deel van ons systeem hebben we ons gebaseerd op de trein sporen , door het hol en bol systeem te gebruiken . We zijn zo origineel mogelijk geweest met het ontwerp. Het lijkt een beetje op een achtbaan . Voor het 2de deel hebben we ook rails gebruikt maar dan van een gordijn . We hebben overal recuperatie materiaal proberen te gebruiken . Ons gewicht was een soort autootje .We hebben er heel hard aan gewerkt .'' (zie foto’s 1)
-Leandro , Nikita en Anesa : ''Na veel brainstormen hebben we ons object in elkaar gestoken. We hebben nadien bijpassende systemen bedacht om ons object te laten bewegen. Ons tuig werd uitgerust met een luchtballon, zodat we de luchtballon konden laten bewegen met behulp van lucht. Onze andere systemen dat we gebruikten is bijvoorbeeld het wipplank-systeem, een kant staat hoger dan de ander op een blokje, we hebben het object op de lage kant geplaatst, en dan op het hoger gedeelte geslagen zodat het object werd gekatapulteerd.” (zie foto’s 2)
-Narin, Nathan en Nele : “ na dat de opdracht was uitgelegd hadden we onmiddellijk het idee om iets met een kraan en rolbanden te maken. Dan zijn we begonnen aan het maken van een kraan, daarna rolbanden, enz. Na veel vloeken en tieren hebben we uiteindelijk de draden toch op de juiste plaats gekregen zo dat we ons fietsslot konden verplaatsen. We hadden veel problemen om de rolbanden stabiel te houden en om er voor te zorgen dat de band draaide. Na dat het eerste systeem volledig was mislukt zaten we in serieuze tijdnood. Uiteindelijk was het resultaat okeeeeee :D (zie foto’s 3)
-Filippo ,Martial,Morgane: We begonnen met het concept, van het tuig te tekenen .Filippo had al snel een basis concept voor de werking van ons tuig: een object verplaatsen. 2de stap was het verfijnen van het tuig: we zijn al snel begonnen met het zoeken van materiaal met als voorkeur hout en oud metaal, Filippo nam een pedaal van een fiets voor het centrale draai wiel .We zochten zeer lang naar een object dat licht en mobiel is (een autootje) maar het grootste probleem was het concept dat niet voldeed . Morgane en ik zochten naar een aangepaste versie met grotere beweging ruimte en betere originaliteit . Het eerste systeem was om het object te verplaatsen dankzij één draaiwiel dat we dan hebben veranderd met meerdere draaiwielen voor bochten en meer controle op het object . Omdat we de touwen van de meerdere draaiwielen niet konden veranderen zonder het object zelf aan te raken heb ik de touwen aan één ‘musketon’ vast gezet en hebben we een route van begin tot einde geplant waarbij het voertuig eindigde in een “garage”. We waren zeer tevreden met hoe goed het systeem werkte en dat ons werk voldeed aan de opdracht.(zie foto’s 4)
-Nino,Yannick,Amber: Ons voorwerp dat verplaatst werd was een ‘musceton’ . Het voorwerp werd eerst getild door een kraan waar een magneet aan vast hing deze draaide rond en verplaatste het voorwerp, zo maakte ons object een bocht. De kraan gaf de ‘musceton’ over aan een tank waarvan het uiteinde van het canon omgebouwd werd tot een haak. De haak neemt de ‘musceton’ over en draait 180° waarna de tank van een afdaling rijdt, 2e bocht ! De daarop volgende beweging is de tank die 45°draait . Een Hogerop staande kraan waar terug een magneet aan vast hangt neemt de ‘musceton’ terug over en trekt het voorwerp uit de haak, hierdoor gaat ons voorwerp de hoogte in . Deze laatste kraan is elektrisch. Zo werkt ons systeem (zie foto’s 5)
-Joni, Khaoula en Nell: We hebben een glijbaan gemaakt met houd en ijzer. Dan hebben we een kraan gemaakt die vooraan een wiel heeft, op het wiel is er een touw en die houdt een plankje vast om de pennenzak te laten vliegen. Het ontwerp gaat omhoog en draait naar verschillende kanten. (zie foto’s 6)

Geen opmerkingen: