zondag 16 november 2008

Windkracht 0

Vorige week trokken we naar Tervuren om onze 'vliegende tuigen' uit te proberen. Spijtig genoeg was er geen zuchtje wind te bespeuren. En zeggen dat twee dagen eerder stormachtig weer over ons land trok. Een filmpje van de foto's kan je hier terugvinden...

Verder bezochten we het africamuseum waar we de permanente tentoonstelling en de tijdelijke tentoonstellingen: Hou't vast ! Hout en woud in Afrika en Omo. Herders & design bezochten:De Omo-vallei in het zuidwesten van Ethiopië kreeg een plaats op de werelderfgoedlijst van Unesco. De vallei is een unieke paleontologische vindplaats van verscheidene menselijke voorouders en vaak wordt ernaar verwezen als “de bakermat van de mensheid”. Maar het gebied is ook rijk aan natuurpracht met enkele nationale parken.
Vandaag wordt de Omo-vallei beschouwd als één van de meest afgelegen Afrikaanse streken. Het is een culturele smeltkroes van een tiental herdersvolkeren die overleven in een moeilijke omgeving.

De tentoonstelling Omo. Herders & design biedt een originele kijk op deze herdersvolkeren en hun relatie met het milieu. Hierbij wordt de aandacht gevestigd op de esthetiek van eenvoudige gebruiksvoorwerpen, en op de rol van deze voorwerpen binnen een maatschappij die zich constant moet aanpassen aan de grillen van de natuur en aan de nieuwe sociale en geopolitieke uitdagingen. Tevens wordt een blik geworpen op de recente uitdagingen van deze kleine pastorale gemeenschappen.

De tentoonstelling wordt aangevuld met foto’s van prachtige lichaamsbeschilderingen en sprekende portretten: fotowerken van Hans Silvester die sinds enkele jaren in de Omo-vallei werkt.

Geen opmerkingen: