dinsdag 20 december 2011

test stop-motion: BCBC

BCBC = Big City Birthday Cake. Jasper verjaarde en dus maakte hij van zijn stage les een verjaardagsfeest: een kennismaking met stop-motion in snoep en van alles lekkers.Thema: diepte weergeven in een stadsbeeld

from Beg on Vimeo.


from Beg on Vimeo.


from Beg on Vimeo.

Merci Jasper 't was lekker.

zondag 23 oktober 2011

systeem D

"Hoe verplaats je een gewicht zonder het aan te raken ?"
Dit vroeg Begga ons in het begin van het jaar . We moesten in groepen werken om in 3weken een volledig systeem te bouwen om een willekeurig gewicht te verplaatsen . De resultaten zijn allemaal heel verschillend en zeer creatief,allemaal op hun eigen manier.
Ze waren interessant qua structuur en materiaal. Het ging van goed,fantastisch... naar boem explosief. Het project was goed geslaagd.

De groepen geven hun meningen :

-Diana &Nina : '' Voor het eerste deel van ons systeem hebben we ons gebaseerd op de trein sporen , door het hol en bol systeem te gebruiken . We zijn zo origineel mogelijk geweest met het ontwerp. Het lijkt een beetje op een achtbaan . Voor het 2de deel hebben we ook rails gebruikt maar dan van een gordijn . We hebben overal recuperatie materiaal proberen te gebruiken . Ons gewicht was een soort autootje .We hebben er heel hard aan gewerkt .'' (zie foto’s 1)
-Leandro , Nikita en Anesa : ''Na veel brainstormen hebben we ons object in elkaar gestoken. We hebben nadien bijpassende systemen bedacht om ons object te laten bewegen. Ons tuig werd uitgerust met een luchtballon, zodat we de luchtballon konden laten bewegen met behulp van lucht. Onze andere systemen dat we gebruikten is bijvoorbeeld het wipplank-systeem, een kant staat hoger dan de ander op een blokje, we hebben het object op de lage kant geplaatst, en dan op het hoger gedeelte geslagen zodat het object werd gekatapulteerd.” (zie foto’s 2)
-Narin, Nathan en Nele : “ na dat de opdracht was uitgelegd hadden we onmiddellijk het idee om iets met een kraan en rolbanden te maken. Dan zijn we begonnen aan het maken van een kraan, daarna rolbanden, enz. Na veel vloeken en tieren hebben we uiteindelijk de draden toch op de juiste plaats gekregen zo dat we ons fietsslot konden verplaatsen. We hadden veel problemen om de rolbanden stabiel te houden en om er voor te zorgen dat de band draaide. Na dat het eerste systeem volledig was mislukt zaten we in serieuze tijdnood. Uiteindelijk was het resultaat okeeeeee :D (zie foto’s 3)
-Filippo ,Martial,Morgane: We begonnen met het concept, van het tuig te tekenen .Filippo had al snel een basis concept voor de werking van ons tuig: een object verplaatsen. 2de stap was het verfijnen van het tuig: we zijn al snel begonnen met het zoeken van materiaal met als voorkeur hout en oud metaal, Filippo nam een pedaal van een fiets voor het centrale draai wiel .We zochten zeer lang naar een object dat licht en mobiel is (een autootje) maar het grootste probleem was het concept dat niet voldeed . Morgane en ik zochten naar een aangepaste versie met grotere beweging ruimte en betere originaliteit . Het eerste systeem was om het object te verplaatsen dankzij één draaiwiel dat we dan hebben veranderd met meerdere draaiwielen voor bochten en meer controle op het object . Omdat we de touwen van de meerdere draaiwielen niet konden veranderen zonder het object zelf aan te raken heb ik de touwen aan één ‘musketon’ vast gezet en hebben we een route van begin tot einde geplant waarbij het voertuig eindigde in een “garage”. We waren zeer tevreden met hoe goed het systeem werkte en dat ons werk voldeed aan de opdracht.(zie foto’s 4)
-Nino,Yannick,Amber: Ons voorwerp dat verplaatst werd was een ‘musceton’ . Het voorwerp werd eerst getild door een kraan waar een magneet aan vast hing deze draaide rond en verplaatste het voorwerp, zo maakte ons object een bocht. De kraan gaf de ‘musceton’ over aan een tank waarvan het uiteinde van het canon omgebouwd werd tot een haak. De haak neemt de ‘musceton’ over en draait 180° waarna de tank van een afdaling rijdt, 2e bocht ! De daarop volgende beweging is de tank die 45°draait . Een Hogerop staande kraan waar terug een magneet aan vast hangt neemt de ‘musceton’ terug over en trekt het voorwerp uit de haak, hierdoor gaat ons voorwerp de hoogte in . Deze laatste kraan is elektrisch. Zo werkt ons systeem (zie foto’s 5)
-Joni, Khaoula en Nell: We hebben een glijbaan gemaakt met houd en ijzer. Dan hebben we een kraan gemaakt die vooraan een wiel heeft, op het wiel is er een touw en die houdt een plankje vast om de pennenzak te laten vliegen. Het ontwerp gaat omhoog en draait naar verschillende kanten. (zie foto’s 6)

dinsdag 18 oktober 2011

3AO: tekenen met licht

bekijk de foto's hier

donderdag 8 september 2011

Let's get creative

Een nieuw schooljaar is begonnen. Als jaarthema kozen we in het vierde voor systeme D / plan B... Let's get creative ;-)



De eerste dag van het schooljaar bezochten we de tentoonstelling EXPLOSITION in het museum van Elsene...

EXPLOSITION gaat een ongeziene uitdaging aan: de intrede van graffiteurs in het museum!
Geïnspireerd door de creatieve durf van een aantal jonge Amerikaanse kunstenaars brengen een paar Brusselse tieners op hun beurt graffiti aan op de muren in de stad. De beweging neemt weldra uitbreiding en tegen het eind van de jaren 1980 wedijveren beelden en teksten met elkaar in complexiteit. Verschillende generaties graffiteurs volgen elkaar in de loop der jaren op, wat blijkt uit hun verschillende aanpak van de stad.

Niet alleen worden er nog altijd indrukwekkende schilderingen op de Brusselse muren aangebracht, een aantal voormalige graffitischilders uit de jaren 1990 genieten thans algemene erkenning als kunstenaar. De werken van o.a. Arne Quinze, Jean-Luc Moerman, de Hell'O Monsters, Byz, Plug, Sozyone Gonzalez, Bonom ... hebben zich op het eerste gezicht bevrijd van hun verleden, maar de banden met hun beginperiode blijft niettemin bestaan.

Een kwarteeuw na het ontstaan van de beweging belicht het Museum van Elsene 25 jaar stedelijke kunst. De graffitikunst stelt de stad in vraag. Ditmaal stelt ze ook het museum in vraag. Explosition is een feestelijk project in een ongedwongen sfeer. De Brusselse pioniers van de beweging openen de tentoonstelling met zelden getoonde werken en onuitgegeven archiefmateriaal. De gevestigde kunstenaars brengen hun huidige werk in verband met zijn bronnen. De nieuwe generatie gaat aan de slag in het museum en zijn omgeving… Aan de hand van zeldzame archieven, oorspronkelijke documenten, kunstwerken en speciaal voor de gelegenheid gecreëerde installaties wil Explosition recht doen aan de avontuurlijke en rijke graffitikunst.

Met werk van Bonom, Blancbec, Byz, Defo, Diogène, Eros, Eyes B, Sozyone Gonzalez, Hell'O Monsters, Koor, Denis Meyers, Jean-Luc Moerman, Muga, Narsix, Obêtre, Parole, Plug, Arne Quinze, Rage, Marcin Sobolev, Zone, ...

Curator: Adrien Grimmeau

maandag 6 juni 2011

oikkonip

Voor wie de tentoonstelling en voorstelling van 'Oikkonip' miste, enkele fragmenten:





Meer info over het project vind je in de oudere berichten.

zaterdag 21 mei 2011

Oikkonip in première > mis dit niet.


Oikkonip
Oog in oog met de maan en miljoenen adembenemende sterren

Van februari tot mei nam regisseur Willem Verheyden (DE MAAN) wekelijks een tiental
poppenspelers op sleeptouw langsheen de schijnbaar onoplosbare mysteries van een
figurentheatervoorstelling. Samen met hen werkte hij toe naar dit publieke toonmoment,
waarin twee grote figuren de hoofdrol spelen. Gebaseerd op de tekst Oikkonip van Bart
Mertens, spelen ze het verhaal van een oude man die besloten heeft dat het moment om te
gaan gekomen is…
De figuren voor dit project werden gemaakt door de leerlingen 4AO Sint-Lukas
Kunsthumaniora Brussel. Onder begeleiding van hun docenten en Paul Contryn (DE MAAN)
experimenteerden zij met het medium figurentheater en werden ze voor enkele weken
poppenmakers.
Op dinsdag 31 mei 2011 verwelkomt Het Firmament je graag vanaf 20.30 uur in de
Brusselpoort in Mechelen. Daar kan je het maakproces van de figuren reconstrueren op
basis van schetsen, foto’s en filmpjes. Je kan ook rechtstreeks naar de voorstelling komen
kijken. Om 21.30 uur spreken we af aan de hoofdingang van het Vrijbroekpark in
Mechelen. Van daaruit wandelen we samen naar de locatie in het park. Nadien volgt dan nog
een receptie!
Hoewel de inkom gratis is, vragen wij je toch om te reserveren via
contact@hetfirmament.be of via een van de deelnemers van het project. Rekening houdend
met de weergoden zou het kunnen dat de voorstelling op het laatste nippertje toch zal
plaatsvinden in de Brusselpoort. Hou dus zeker de website van het Firmament
(www.hetfirmament.be) in de gaten.

Tekst: Bart Mertens
Docent / Regie: Willem Verheyden (DE MAAN)
Figuren: Studenten 4de jaar Sint-Lukas, o.l.v. Beg Bails, Ann Van Gompel, Ingrid Musenbrock, Jurgen Walschot en Paul Contryn (DE MAAN)
Spel: Jade De Beuckelaere, Nicole Gielman, Lien Pepermans, Rudi Repriels, Tom Rosseel, Maarten Van Aerschot, Franswa Vergucht en Roger Wijnen
Voice-over: Machteld Timmermans

zondag 24 april 2011

Waar zijn de 'oude man' en de 'oude vrouw' toch gebleven?

De figuren die gemaakt zijn door de leerlingen van het 4de jaar artistieke Opleiding zijn kortstondig te zien in het congres en erfgoedcentrum "Lamot" te Mechelen. Later 31 mei zal het stuk "Oikonip" gespeeld worden. Bij deze gelegenheid zal ook het studiewerk getoond worden

opbouw expo 21apr 11

vrijdag 22 april 2011

vrijdag 25 maart 2011

heel herkenbaar

In het paleis werken ze volop aan een voorstelling met poppen, check hun blog waar je het creatieproces stap voor stap kan volgen... heel herkenbaar allemaal!

maandag 21 maart 2011

4 artistieke opleiding heeft 4 leerlingen bij!!!

Natuurlijk, ge gelooft me niet! Ik zal ze u presenteren (zie foto's)

een wat vreemde oude man. (wat een neus!)
en een kleiner exemplaar

een oude dame, ze ziet er wel vriendelijk uit ook al heeft ze zoooo een grooooote armen.
studiewerk 4Ao figuren theater (klik om alles te zien)
en nog zo een raar vrouwke
Zie wel, ze bestaan, hou er dus maar rekening mee.

Proficiat allemaal, nog heel even en de resultaten komen echt tot leven

maandag 28 februari 2011

Dance Macabre > 3de Artistieke opleiding

en .. dan ziet u nu ... de figuren uit "dance macabre"


en hier vindt ge de muziek die we beluisterden, een percussie ensemble speelt "Dance macabre" van C. Saint-Saëns bewerkt door Jesse Stevens

en hier ziet ge een schitterend alfabet rond dit thema.

zondag 27 februari 2011

Bezoek de maan & het firmament in Mechelen

eerste aanzet decors Dance Macabre


derdejaars Artistieke Opleiding

dinsdag 22 februari 2011

nog danse macabre



bekijk zeker het beeldmateriaal op de site van figurentheater-tuebingen

donderdag 17 februari 2011

studiewerk 4Ao figuren theater jan 11
Hier vindt ge een overzicht van het studiewerk dat 4Ao maakte voor het figurentheater. Klik op de foto en NEUS het is echt de moeite.

dinsdag 8 februari 2011

Op bezoek bij "De Maan"

03/02/2011 waren we te gast bij figurentheater "De Maan". We zagen het stuk "in jouw schoenen" waar figuren, schaduw en schoenen dansten met dansers, of was het omgekeerd?


Neus hier maar een beetje



Daarna gingen we naar
Het Firmament waar Paul Contryn ons "de grot van Alibaba" met duizenden en duizenden figuren toonde. We konden gewoon niet meer stoppen met tekenen!
kijk maar

donderdag 27 januari 2011

Studiewerk 4Ao >figurentheater

We werken samen met het figurentheater "De Maan". Nieuwsgierig? Via 1 klik kom je terecht op het studiewerk van 4Ao

studiewerk 4Ao figuren theater jan 11

vrijdag 21 januari 2011

Ilka Schonbein





reportage, maar check vooral eens op 3min20

woensdag 19 januari 2011

theater

Morgen bezoeken we de theatervoorstelling m2 van compagnie Ea Eo Ondertussen leggen we in het atelier een link tussen de expo over de dood in de middeleeuwen en een vierkante meter. Een danse macabre?



Vrijdag krijgen we Paul Contryn en Willem Verheyden (DE MAAN) op bezoek. We werken mee aan het project Oikkonip van Het Firmament.
Ze komen ons het project toelichten: het verhaal, wat is scenografie in theater/figurentheater, demonstratie van verschillende poppenspeltechnieken,...

Enkele reacties op de theatervoorstelling m2:

Maarten: Ik vond het circus echt goed , omdat het niet was zoals ik verwachtte ( een clown met een rode neus , olifanten en tijgers ) maar het was een soort toneel met jongleer trucs erin verwerkt met een boodschap achter.
De boodschap was volgens mij het aantonen dat mensen worden uitgesloten ; toevallig de franstalige onder de vlamingen . Er werd altijd iemand gepest . De ruimte werd steeds kleiner en het leek op het einde dat hij uit zichzelf wegsprong .

Samy: heel goed, origineel voorgebracht en het jongleren en de humor momentjes gaven het iets extra, ik zou het zeker nog is kunnen gaan zien, maar dan niet met de kleintjes van het 3de en 2de jaar die heel kinderachtig deden en last hadden van hun puberteit tijdens de voorstelling.
de belichting was niet slecht en er waren een paar heel mooie beelden te zien + de muziek was heel goed gekozen!

Arno: ik vond het een interessant stuk omdat er een verhaal in zat en omdat ze goed samen werkten en zo heel moeilijke en spectaculaire dingen deden.

Laetitia: ik vond het leuk door de verschillende trucjes dat ze steeds op kleinere ruimte uitvoerden. Het was ook heel grappig en aandachttrekkend, het was nooit vervelend.

Vadim: Ik vond het wel interessant. 4 mannen waren een toneel aan het spelen over eenzaamheid en pesterijen in onze tijd. Er waren ook soms grappige momenten. Er was veel beweging.

de dansende skeletten

We werken in het derde aan een Danse Macabre, ter inspiratie:

donderdag 13 januari 2011


Gisteren , 12-01-11 , zijn we (3ao) samen met 4 ao naar het museum van Kunst en geschiedenis gegaan in het Jubelpark . We zijn van uit Brussel-Noord vertrokken om naar Schuman te gaan met de trein.
We zijn ondanks het zeer slechte weer te voet gegaan van het station naar het museum.
Toen we eenmaal aankwamen op de tentoonstelling ; ''Tussen hemel en hel'' genaamd , kregen we een audiogids. Dit was zeer handig! Eerst hebben we rond gekeken in het museum , daarna zijn we beginnen tekenen , We hadden van Beg veel opdrachten gekregen .. We hebben ze niet allemaal kunnen maken aangezien we eerst rond gekeken hebben, we hebben onder andere skeletten moeten tekenen , rituele objecten en nog veel meer ...
We hebben maar 1u30 in de tentoonstelling gezeten . Dit is niet zo lang , maar aangezien dat het woensdag was moesten we om 12;15 terug op school zijn .
De tentoonstelling was zeer interessant , omdat je kan zien hoe dat je gemaakt bent , en dat je kan zien dat jij ook al die botten hebt Maar ook om te tekenen was het interessant omdat er in een skelet heel veel details hebt !

Hier zij wat menigen :
-Nell:''IK vond het leuk om het menselijk lichaam van binnen te zien , en ook omdat het ECHTE skeletten waren.''
-Nathan; '' Er was op de tentoonstelling heel veel plaats om te tekenen , dat is heel positief , en gemakkelijker om te tekenen , Het was er rustig .''
-Filippo: ''Het was interessant om eeuuhm... ( aan het denken..) menselijke resten van onze voorouders te zien ! Spijtig dat we niet wat langer zijn gebleven .. ''

Nina Sartor

Voor de echte "neuzers" vind je hier meer uitleg.